top of page

Една трета от столичани ползват мобилните приложения на търговските вериги

Влияния от пандемията от COVID-19

По поръчка на „ИвентЗоун“ ЕООД, през юли 2019 г. и януари 2022 г. агенция „Тренд“ проведе две социологически изследвания сред пълнолетното население на Столична община, касаещи нагласите за отказ от „неадресирана реклама“ в пощенската кутия.

През този период пандемията от COVID-19 промени обичайния живот и навиците на обществото. Тя остави своя отпечатък и върху „неадресираната реклама“ в пощенските кутии на гражданите.


От една страна, се появиха нови активни рекламодателите, които увеличиха количеството „неадресирана хартиена реклама“, а от друга, беше ускорен процесът на използване на мобилни приложения както за онлайн пазаруване, така и за информиране за предстоящи рекламни кампании, продукти и отстъпки.
От анкетираните през януари 2022 г. 8% споделят, че има драстично увеличение на неадресирана хартиена реклама, която получават от ресторанти. Предложенията са предимно за доставка на храна за вкъщи. Този дял вероятно е пряко повлиян от COVID-19 пандемията, когато много заведения преориентираха начина си на работа поради противоепидемични ограничения.


Мобилните приложения на търговските вериги набраха популярност, като тяхното използване е посочено от близо една трета (31%) от анкетираните. Очаквано сред основните потребители, използващи подобни мобилни приложения, са младите хора, хората с висше образование и тези с по-високи доходи.


На въпроса: „Вие лично по време на COVID-19 пандемията променихте или не навиците си за пазаруване от физическо ходене до търговския обект към онлайн пазаруване?“, близо една трета от анкетираните (31%) споделят, че по време на пандемията от COVID-19 са променили навиците си и предпочитат онлайн пазаруване.Най-съществена промяна се отчита сред най-младите групи – 18-29 г. и 30-39 г., където този процент е 43% и съответно 51%.


Близо половината (48%) от анкетираните, които биха залепили стикера „СТОП реклама!“ споделят, че са променили навиците и са преминали към онлайн пазаруване.


Тези дялове говорят за две неща: от една страна, в София има достатъчно прогресивна и критична маса от хора, които могат бързо да се адаптират към промените, а от друга, предлагането в Столицата предоставя възможности за преориентиране на потребителските навици и култура.


Поръчай своя безплатен стикер „СТОП реклама! “на националната онлайн платформа www.stopreklama.net и научи повече за този екологичен механизъм.

Comments


(напълно безплатно)

bottom of page