top of page

Над 40 домакинства се включиха в еко-акцията „Да ИЗМЕРИМ и РЕЦИКЛИРАМЕ хартията от пощенските кутии"

Механизмът „СТОП реклама!“ и „Екобулпак България“ организираха екологична акция под надслов: „Да ИЗМЕРИМ и РЕЦИКЛИРАМЕ хартията от пощенските кутии.“


Събитието се състоя на 24.09.2022 г. (събота) в пространството пред фонтаните на Народния театър „Иван Вазов“ от 10:00 до 14:00 ч.


Целта на акцията бе да насочи общественото внимание към проблема с получаването на нежелана хартиена реклама в пощенските кутии на домакинствата в София.


ВЗЕМИ БЕЗПЛАТЕН СТИКЕР - www.stopreklama.net


Организаторите обобщиха резултатите:

"На призива ни да съберат и донесат всичките рекламни брошури от пощенски си кутии, получени за една седмица, се отзоваха 42-ма човека. Те донесоха близо 70 кг. брошури, като 13,5 кг. бяха брошурите събрани в седмицата 18-24 септември 2022 г. Някои от дошлите носеха рекламни брошури, събирани с цел рециклиране в последните 6-12 месеца.


Преди да предадем събраната „нежелана“ поща за рециклиране, направихме кратък анализ, който показа следното:

- 93% от хората, дошли да предадат тази ненужна хартия, казваха, че това е хартиена реклама, получена в пощенски кутии без стикери. Само 7% от дошлите бяха от домакинства със залепени стикери „СТОП реклама“;

- 90% от рекламните материали са от 4 големи търговски вериги, които имат и най-голяма мрежа от търговски обекти на територията на София;

- средно на седмица едно домакинство с кутия без стикер получава около 320 гр. хартия под формата на рекламни брошури – това прави около 16,6 кг. на година. Нашите постоянни измервания показват малко по-ниски нива на този показател – около 14,5 - 15 кг. на година на домакинство. Завишеното ниво от измерването по време на еко-акцията може да се дължи както на субективен фактор (хората носят повече хартия и твърдят, че е за седмица), така и на засилената реклама след края на лятото и по случай 15 септември."


По време на акцията бяха раздадени 182 стикера „СТОП реклама“. Това са 182 нови домакинства, които се присъединиха само за няколко часа към механизма, правейки своята регистрация в платформата www.stopreklama.net.


Екипът на механизма „СТОП реклама!“ изказва благодарност на всички, които подкрепиха екологичната акция като предадоха за измерване и рециклиране събраните хартиени реклами и на тези, които взеха на място своя стикер срещу нежелана реклама.


"Благодарим и на медиите, които отразиха както подготовката, така и самата екологична акция. Информация за механизма и неговото развитие може да намерите в платформата www.stopreklama.net."


Събитието беше отразено в пряко предаване от NOVA телевизия и от БНР.Снимки от събитието:ВЗЕМИ БЕЗПЛАТЕН СТИКЕР - www.stopreklama.net

Comments


(напълно безплатно)

bottom of page