top of page

Как стоят нещата с „нежеланата поща“ в Обединеното Кралство?


Във Великобритания, както и в България, за голяма част от хората получаването на нежелани рекламни брошури, дипляни, вестници и др. в пощенската кутия се смята за нещо досадно, неудобно или в най-добрия случай смущаващо.


В последното десетилетие множество структури на гражданското общество в Обединеното Кралство настояват за законодателно решение на национално и/или общинско ниво на проблема с разпространението на "нежелана и неадресирана поща". За сега обаче единственият до някъде сигурен начин за предпазване от тази нежелана хартиената реклама остава действието "Opt-out" (Отпиши се), което собственикът на пощенската кутия трябва да направи пред множество организации, които разпространяват неадресирана поща.


Сред популярните съвети за намаляване получаването на печатни рекламни материали в пощенските кутии към живеещите на Острова са:


1. Поставете си стикер или бележка със свободен текст на Вашата пощенска кутия или врата.

Свободният текст обикновено гласи „Без рекламни листовки“, „Без безплатни вестници“ или „Да, безплатни вестници“ – в зависимост от желанието на собственика на съответната пощенска кутия.

Въпреки това, опитът показва, че не е добра идея да се разчита САМО на тях, тъй като някои от дистрибуторите ги игнорират.2. Официално информирайте Кралските пощи (Royal Mail), че се отказвате от получаване на листовки и брошури на посочения от Вас адрес.

Използването на услугите на Кралските пощи за доставяне на печатни рекламни материали до пощенските кутии на хората е практика. За да избегнат получаването на рекламни печатни материали чрез пощальоните на Кралските пощи, гражданите трябва да уведомят лично по телефон, имейл или на място чрез попълване на формуляр, че желаят доставката на листовки и брошури на посочения адрес да бъде преустановена.

Уловката е, че срокът за разглеждане на така подадената молба е до 6 месеца, а срокът, по време на който служителите на Кралските пощи са длъжни да го спазват, е две години. След това процедурата трябва да се повтори.
3. Регистрирайте се в Асоциацията за директен маркетинг.

Всяка фирма, която разпространява масово печатни рекламни материали е длъжна да е част от Асоциацията за директен маркетинг (Data&Marketing Association - DMA).

За да намали количеството на получаваната маркетингова нежелана поща, всеки може да се регистрира в Асоциацията за директен маркетинг по схемата „Вашият избор“ (Your choice). След като се свърже с DMA, поиска, попълни и изпрати подписан формуляр за отказ, след около 12 седмици количеството нежелана поща, доставяна от членовете на DMA, следва значително да намалее. За съжаление и в този случай след 2 години е необходимо да се попълни нов формуляр за отказ.


4. Спрете благотворителната маркетингова поща чрез Fundraising Preference Service

Благотворителните организации, регистрирани в Англия, Уелс или Северна Ирландия, които изпращат писма (предимно за набиране на средства) са длъжни да са част от Fundraising Preference Service (FPS).

За да се откажете от подобна поща, трябва лично да заявите желанието си по телефона или да попълните формуляр на сайта на организацията. В резултат на това, до 28 дни, получаването на печатни рекламни материали, разпространявани от членовете на FPS на посочения адрес, трябва да спре.


5. Обърнете се директно към изпращача на нежелана поща или върнете печатните материали на адреса на изпращача.


6. Внимавайте когато попълвате различни формуляри!

Проверявайте всички формуляри, които попълвате, за полета, в които пише „Разрешавам на трети страни да се свързват с мен“ или „Разрешавам ви да се свързвате с мен“ и подобни. Ако давате вашите данни за контакт по телефона, не забравяйте да кажете да не ви изпращат маркетингова поща или да дават вашите данни на някой друг.Европейските страни все още не са постигнали универсално решение по темата с нежеланата поща – независимо колко години са работили върху нея или колко адекватно и гарантиращо правата на гражданите е съответното действащо законодателство.


Въз основа на списъка от съвети към гражданите на Острова, които по екологични или други причини биха желали да се откажат от получаване на нежелана поща, можем да заключим, че и в Англия разпространението по пощенските кутии на печатни рекламни материали е естествена част от бизнес усилията за достигане до крайния потребител. За целта най-често се използват услугите на големи организации, които са предпочитани вероятно заради предлаганите добри условия и развита мрежа от доставчици в цялата страна.


Обобщаването и анализът на информацията за хората, отказали се да получат печатни рекламни материали, би било добра основа за диалог с бизнеса при намиране на конкретни решения за намаляване на отпадъците от хартия в най-ранен етап.


Успехът в този динамичен процес е до голяма степен пропорционален на активните граждански усилия, а непримиримостта и борбеността на всеки заинтересован член на общността имат решаваща роля.


Ако живеете в София и все още не сте поставили стикер „СТОП на рекламата!“ на пощенската си кутия, поръчайте онлайн като попълните точния си пощенски адрес на https://www.stopreklama.net/ и ние ще ви го изпратим.


Проектът „СТОП на рекламата!“ е финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ и е съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

29.03.2023 г.

Екипа на „СТОП реклама!“


Източници:

Commentaires


(напълно безплатно)

bottom of page