top of page

За разпространение на „нежеланата поща“ компаниите в Германия могат да бъдат съдени

В Германия се използват средно 248 кг хартия на човек годишно, докато средната стойност в света е само 58 кг. Германия има изключително високо потребление на хартия дори в сравнение с ЕС - средно за ЕС консумацията на хартия е 161 кг на човек. Хартиената промишленост е една от най-енергоемките и водоемки индустрии в Германия, а „нежеланата реклама в пощите“ представлява около 12% от общото потребление на хартия в страната.


Много организации на гражданското общество във Федералната Република смятат, че решението на проблема с „нежеланата хартиена реклама“ е критично важно за намаляването на общото потребление на хартия. Пример за такава организация е KLJB (Католически младежки съюз на селата). Всяка година те предприемат акции на федерално и местно ниво срещу „нежеланата реклама в пощите“. През 2020 година KJLB стартира екологична кампания за избягване на отпадъците с кампанията със стикери „Без реклама“ (Bitte keine Werbung), която продължава и до днес.


KJLB, както и други граждански структури, призовават всички свои последователи да се присъединят към гражданската петиция, която настоява за въвеждане на “Opt-in” система в Германия. Призивът на петицията е:


“Спрете нежеланата рекламна поща! Спрете да пилеете ресурси и климатичното замърсяване!”


“Opt-in” системата би въвела забрана за разпространение на печатна реклама за всички пощенските кутии, които не са изрично обозначени с надпис „Да на рекламата“. Тази система е въведена от началото на 2022 г. във Франция и в много общини в Нидерландия.


В Германия разпространителите на печатна неадресирана реклама са длъжни да се съобразяват с желанието на гражданите да не получават такава реклама в пощенските си кутии. Това желание всеки може да обозначи със стикер или с каквато и да е писмена бележка, сложена на пощенската кутия. Задължението за спазване на това ограничение от страна на разпространителите произтича от различни разпоредби на общото законодателство.Гражданите, които продължават да получават хартиена реклама в пощенските си кутии, въпреки че са залепили стикер ясно показващ, че тази реклама е нежелана, могат да предприемат следните действия, които могат да имат сериозни правни и финансови последици за съответната компания:


1. Да пишат на съответните компании да се въздържат от по-нататъшна реклама като изпратят писмо с кратък текст, например:

„Получих вашата реклама, въпреки залепения стикер „Не пускайте реклама“ на моята пощенска кутия. Моля да се въздържате от това в бъдеще.“

ИЛИ: „Получих вашия безплатен вестник, въпреки стикера „Без безплатни вестници“ на моята пощенска кутия. Моля да се въздържате да правите това в бъдеще.“

Независимо дали писмото е изпратено с куриер/пощальон или онлайн, е необходимо получаването му да се гарантира с документ/обратна разписка, доказващ, че то е надлежно връчено на адресата.


2. Ако въпреки изпратеното писмо нищо не се промени, гражданите могат да съдят компанията(ите) като се позоват на нарушаването на своите граждански права и виновно извършено неправомерно действие (§§ 1004, 823 от Гражданския кодекс на Германия - (1) Лице, което умишлено или поради небрежност неправомерно нарушава живота, телесната цялост, здравето, свободата, имуществото или друго право на друго лице, дължи обезщетение на другата страна за щетите, произтичащи от това.).


Както отбелязват обаче някои граждански организации, има съмнителни компании, които са базирани в неевропейски страни и често не са достъпни за предупредителни писма или глоби, което затруднява гражданите.


Рискът от разходи, свързани с всякакви правни действия също трябва да бъде отчетен. Препоръчително е, всеки които има застраховка за правна защита и желае да се възползва от нея, предварително да се консултира със застрахователната компания дали същата би предоставила покритие за подобно съдебно производство.


Независимо от това, че липсват специални норми, Германия е натрупала вече голям съдебен опит в борбата на отделните граждани с хартиения спам.Ако живеете в София и все още не сте поставили стикер „СТОП на рекламата!“ на пощенската си кутия, поръчайте онлайн като попълните точния си пощенски адрес на https://www.stopreklama.net/ и ние ще ви го изпратим.


Екипа на „СТОП реклама!“


Source:

https://www.buzer.de/s1.htm?g=BGB&a=823,1004

Comments


(напълно безплатно)

bottom of page